תוכנית עסקית נכתבת לרוב לשם גיוס משקיעים או שותפים לפיתוח מוצר חדש או להרחבה של מוצר/שירות קיימים. ההבדל בין המצבים המתוארים לעיל הוא מהותי ולמעשה כל אחד מהם מצריך תוכנית עסקית נפרדת שמתמקדת בתחומים הרלוונטיים לקהל שאליהם הוא פונה. במאמר זה ננסה למפות את הסיבות לכתיבת תוכנית עסקית ואת דרכי הכתיבה הרלוונטיות לכל אחת מסיבות אלה.
תוכנית עסקית למטרת גיוס משקיעים
תוכנית עסקית למטרת גיוס הון או משקיעים מיועדת בדרך כלל ליזם עם רעיון, אך ללא כמות מספקת של אמצעים למימוש הרעיון. תוכנית כזו תתמקד בתיאור החלום, בייחודיות שלו ובדרך לשווק אותו. היא צריכה להיות סוחפת ומפתה. משקיע פוטנציאלי שייסחף ברעיון ירצה לדעת מהי כמות ההון הנדרשת להשגת החלום, תקופת החזר ההשקעה והתשואה על ההון המושקע. ניתן להגדיר תוכנית עסקית שכזו בתור תוכנית "כן/לא", מאחר והיא אמורה לספק למשקיע את כל הכלים באמצעותם יוכל להחליט אם כן לתמוך ברעיון או שלא.
תוכנית עסקית תפעולית
תוכנית עסקית תפעולית מיועדת ליזם שכבר נמצא בתהליך של גיוס שותפים או הרחבה של השירותים הקיימים. יזמים כאלה יודעים מה הם רוצים לבצע אך לא כיצד לבצע, ולכן הם נדרשים לסיוע נוסף. תוכנית שכזו תתמקד בצד הפיננסי: אילו משאבים ועובדים דרושים לפיתוח המוצר ומה עלותם, אילו מוצרים משלימים או נוספים ניתן יהיה לפתח על בסיס התשתית הקיימת, מהן שיטות ההפצה של המוצר, מהי אסטרטגיית המחירים ומהי התוכנית לטווח הקצר והארוך.
תוכנית עסקית למטרת שדרוג המוצר
תוכנית עסקית למטרת שדרוג או פיתוח המוצר מיועדת לעסקים קיימים אשר מעוניינים בהרחבת המוצר הקיים, הרחבת קהל היעד או הצלת העסק מקיפאון והתנהלות כושלת. תוכנית זו מתמקדת בבחינה האם העסק עומד ביעדים שהוגדרו בתוכנית העסקית הקודמת, ואם לא – אז היכן היו הטעויות ואיך ניתן לתקן אותן. תוכנית זו נקראת גם תוכנית פנימית, ונעשית בעיקר על ידי יועץ עסקי מוסמך מאחר ולעתים קרובות היא משמשת רק את כותב התוכנית ולא מיועדת לגורמים חיצוניים נוספים.
בכל אחד מן המקרים שלהלן חובה לשמור על הפורמט הקבוע של כתיבת תוכנית עסקית. עם זאת, מיקוד הכתיבה בכיוון השיווקי הנכון עשוי לעשות הבדל משמעותי בין הצלחת התוכנית לבין בזבוז יקר של זמן ומשאבים.
כתיבת תגובה